neno


  TEST ZA 5 ODD PO GEOGRAFIJA

  Share

  Admin
  Admin

  Posts : 12
  Join date : 2009-06-09

  TEST ZA 5 ODD PO GEOGRAFIJA

  Post  Admin on Tue Jun 09, 2009 2:37 pm

  1. Што е соѕвездие
  А) група од повеќе ѕвезди
  Б) поодалечените ѕвезди на небото
  В) сите ѕвезди што ги гледаме
  Г) ѕвездите на едната страна од небескиот свод

  2. Кoja мрежа е основа на географските карти
  А) картографската
  Б) правоаголната
  В) географската
  Г) земјината

  3. Колку мердијани има на географскиот глобус
  А) 360
  Б) 180
  В) 90
  Г) 24

  4. Каква може да биде географската ширина
  А) северна и јужна
  Б) источна и западна
  В) северна и источна
  Г) јужна и западна

  5. Колку изнесува аголот на еклиптика
  А) 660 и 33`
  Б) 860 и 33`
  В) 560 и 33`
  Г) 360 и 33`

  6. Кој континент е втор по големина на Земјата
  А) Африка
  Б) Азија
  В) Европа
  Г) С. Америка

  7. Која во низот е шеста планета одеалечена од Сонцето
  А) Сатурн
  Б) Јупитер
  В) Нептун
  Г) Плутон

  8. На 22. 12. на јужната полутопка е
  А) долгодневница
  Б) краткодневница
  В) рамнодневница
  Г) летодневница

  9. Колку е големо копното на јужната земјина полутопка
  А) 24 мил км2
  Б) 20 мил км2
  В) 18 мил км2
  Г) 35 мил км2

  10. На кои континент јужниот дел е најблизу до Јужниот Пол
  А) Јужна Америка
  Б) Австралија
  В) Африка
  Г) Азија

   Current date/time is Sun Mar 18, 2018 9:47 am