neno


  TEST ZA 5 ODD PO ISTORIJA

  Share

  Admin
  Admin

  Posts : 12
  Join date : 2009-06-09

  TEST ZA 5 ODD PO ISTORIJA

  Post  Admin on Tue Jun 09, 2009 2:34 pm

  1. Кога за прв пат се споменува името Македонија?
  А 7 век пред н.е.
  Б 5 век пред н.е
  В 4 век пред н.е.
  Г 2 век

  2. Како се вика историјата која го проучува минатото?
  А општа историја
  Б национална историја
  В светска историја
  Г роднокрајна историја

  3. Кој период го опфаќа праисторијата?
  А од појавата на човекот до пронаоѓањето на писмото
  Б периодот на првобитна заедница
  В од пронаоѓањето на писмото до денес
  Г од раѓањето на Исус Христос до денес

  4. Како Хелените го сметале времето?
  А според Олимписките игри
  Б според владеењето на кралевите
  В од настанокот на градот Атина
  Г според владеењето на фараоните

  5. Како се дели праисторијата?
  А камено и метално време
  Б палеолит и неолит
  В камено, метално и железно време
  Г бакарно, бронзено и железно време

  6.Кој бил Врховниот египетски бог?
  А Амон Ра
  Б Озирис
  В Зевс
  Г Мардук
  7. За кој настан се зборува во хомеровиот еп Илијада?
  А Тројанската војна
  Б Олимписките игри
  В Пелопонеската војна
  Г Патувањето на Одисеј

  8. Каков вид на размена е размената на земјоделски за занаетчиски производи?
  А производ за производ
  Б производ за пари
  В натурална размена
  Г трговска размена

  9. Како настанале театарските претстави во Хелада?
  А од свеченостите приредувани во чест на богот Дионис
  Б од фестивалите на поезијата и уметноста
  В по победите на Хелените во војните со непријателот
  Г заради развеселување на обичниот народ

  10. Олимписката дисциплината Маратон е наречена по
  А долгото трчање на војникот кој брзал да ја соопшти веста за победата на
  Хелените над Персијанците
  Б долгото пливање на војникот кој брзал да ја соопшти веста за победата на Атина
  над Спарта
  В долгото одење на војникот кој брзал да ја соопшти веста за победата на
  Хелените над Македонците
  Г долгото пливање на војникот кој брзал да ја соопшти веста за победата на
  Македонците над Хелените.

   Current date/time is Wed Apr 25, 2018 10:14 am